fbpx Skip to main content
Nieuws

22-26 september 2014 = Crowdfunding Week

Op RTL-Z wordt medegedeeld dat ‘de spaar- en de hypotheekrente de afgelopen 12 maanden met ongeveer een half procentpunt is gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Gemiddeld ontvangt de spaarder 1,37 procent rente over zijn vrij opneembare spaargeld. De daling die al twee jaar aan de gang is, zet daarmee door. Tot grote frustratie van veel Nederlandse spaarders’. In een volgend nieuwsitem worden cijfers omtrent crowdfunding bekend gemaakt:

In 2013 werd in Nederland via crowdfunding circa 30 miljoen euro opgehaald om Nederlandse bedrijven te financieren, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2012. Verwachting is dat dit jaar de markt voor crowdfunding van bedrijfsfinanciering opnieuw ruimschoots verdubbeld. Maar ondanks het feit dat de markt voor crowdfunding voor bedrijfsfinanciering enorm steeg de afgelopen jaren, is het grote publiek nog niet erg bekend met het fenomeen crowdfunding. Daarom lanceert branchevereniging Nederland Crowdfunding – ondersteund door het ministerie van Economische Zaken – een voorlichtingscampagne. In de ‘Crowdfunding Week’ van 22 tot 26 september 2014 worden investeerders en ondernemers meegenomen in de ontwikkelingen en (on)mogelijkheden van crowdfunding.

<strong><a href=”https://www.sameningeld.nl/wp-content/uploads/2014/07/munten.jpg”><img class=”alignleft size-thumbnail wp-image-391″ src=”https://www.sameningeld.nl/wp-content/uploads/2014/07/munten-150×150.jpg” alt=”munten” width=”150″ height=”150″ /></a>Kabinet stimuleert crowdfunding </strong>
Het is natuurlijk hartstikke logisch dat deze campagne van start gaat. Want het belang van het financieren van het MKB, ook wel aangeduid als ‘motor’ of ‘innovatief vermogen’ van de economie, is overduidelijk. Dat is ook de reden dat crowdfunding warme belangstelling geniet vanuit de Tweede Kamer. De ministers Kamp van Economische Zaken en Dijsselbloem van Financiën hebben dan ook onlangs aangegeven dat het kabinet de ontwikkeling van crowdfunding graag stimuleert.

<strong>Direct en laagdrempelig investeren + minder afhankelijk van bancaire financiering</strong>
Bedrijfsfinanciering door middel van crowdfunding maakt het voor MKB-bedrijven mogelijk om financiering op te halen door een beroep te doen op een grote groep van kleine investeerders, die in ruil voor hun inleg bijvoorbeeld rente op de lening, aandelen of een product kunnen ontvangen. Zo biedt crowdfunding de mogelijkheid aan particulieren om direct en laagdrempelig te investeren in bedrijven. Dat banken steeds meer kredietaanvragen afwijzen is een gegeven. Logisch dat steeds meer ondernemers de financiering via crowdfunding ophalen. Dat doen ze deels omdat ze minder afhankelijk willen zijn van bancaire financiering maar ook omdat ze crowdfunding als marketing voor hun bedrijf zien.

<strong>Dag frustraties, hallo crowdfunding </strong>
De voorlichtingscampagne heeft niet alleen als doel om de bekendheid van crowdfunding in Nederland te vergroten. De campagne voorziet ook in het vergroten van kennis en inzicht voor ondernemers en mensen die via crowdfunding willen investeren. Hoe werkt crowdfunding nu precies? Welke vormen van crowdfunding zijn beschikbaar? Voor welke typen ondernemingen en financieringsvragen leent crowdfunding zich goed? Welke rendementen en risico’s zijn ermee gemoeid? Dat de campagne in september van start gaat is goed nieuws. Want crowdfunding is een relatief nieuw fenomeen maar inmiddels een serieuze, nieuwe financieringsvorm die niet meer weg te denken valt. Goed nieuws ook voor alle gefrustreerde Nederlandse spaarders. De huidige spaarrente is zo laag dat beleggen de enige mogelijkheid lijkt om na inflatie en belasting nog rendement over te houden. Crowdfunding is de nieuwe mogelijkheid, beste gefrustreerde Nederlandse spaarders.

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld