Hoewel het nog plannen zijn merken wij dat een deel van onze investeerders terughoudend is geworden door deze plannen. De effecten van deze aanpassingen staan op diverse sites te lezen en verschillen per persoon afhankelijk van het aanwezige vermogen. Duidelijk is dat de mensen met geld op een spaarrekening ontzien gaan worden voor wat betreft de vermogensrendementsheffing. Mensen met geld elders kunnen al snel meer belasting gaan betalen dan ze nu doen. Dit kan maximaal oplopen tot 1,76% maar zal voor het overgrote deel van onze investeerders lager uitpakken. Uitgaande van het hoogste percentage zal met onze nieuwe rente het verschil nog steeds aanzienlijk zijn. Ook voor schijf 1 A zal het verschil behoorlijk zijn. Een rekenvoorbeeld hierbij: Rente te ontvangen 4,7% minus kosten eerste jaar van 0,5% geeft een werkelijke rente van 4,2%.
Wanneer hier het maximale percentage van de nieuwe belastingregels vanaf gaat (1,76%) blijft er nog altijd een vergoeding over van 2,44%! Na het eerste jaar is die vergoeding 2,69%. Dit uitgaande van onze huidige rente in de laagste schijf bij een looptijd van 5 jaar. In de hogere schijven zijn deze percentages voor schijf 1 B 2,69%, na het eerste jaar 2,94% voor schijf 2 3,99% en na het eerste jaar 4,24% en voor schijf 3 4,74% en na het eerste jaar 4,99%. Let op! In de hiervoor gemaakte voorbeelden gaan wij uit van een maximale belasting die slechts voor een klein deel van onze investeerders van toepassing zullen zijn. Het overgrote deel van onze investeerders zal aanzienlijk minder gaan betalen en derhalve een hogere vergoeding overhouden. Voor alleenstaanden is er een vrij vermogen van € 30.000 en voor partners is dit het dubbele.
Voordat het 2022 is, zijn er ook nog Tweede Kamerverkiezingen, uiterlijk in maart 2021. Dan ligt deze wetgeving mogelijk al klaar. Maar een nieuw kabinet kan wetgeving altijd weer veranderen. Kortom de plannen liggen er maar zelfs de meeste zware maatregelen maken ons inziens nog altijd dat verschil tussen investeren en sparen de moeite waard blijft!