fbpx Skip to main content
Nieuws

Column: Met gerust hart investeren in vastgoed?

Door HERMAN BOUTER  24 nov. 2018 in GELD- De Telegraaf

Mijn aandacht wordt getrokken door een reclame van SamenInGeld. Op de website wordt u verwelkomd met de tekst Breng jouw spaargeld in beweging & investeer met een gerust hart in vastgoed. SamenInGeld is een crowdfundingsplatform waarbij investeerders en leners voor hun particulier verhuurde panden bij elkaar worden gebracht. Voor leners is dit interessant omdat steeds minder banken bereid zijn dit soort financieringen te verstrekken en voor investeerders is het interessant vanwege het rendement. Particuliere investeerders kunnen minimaal €250 en maximaal €80.000 in een project steken.

De kosten zijn 0,5% van de inleg het eerste jaar en 0,25% per jaar in de daaropvolgende jaren. Tegenover deze kosten zorgt de aanbieder voor financiële controle van de projecten, een kredietwaardigheidscheck van de lener en het maandelijks uitkeren van rente en eventueel aflossing.

Om een indruk van de dienstverlening te krijgen, kijken we naar een van de projecten. Opvallend is dat de lening wordt aangeboden met een derde en vierde hypotheek. Blijkbaar zijn er partijen met een eerste en tweede hypotheek. De omvang van de reeds verstrekte leningen staat niet in de informatie. Bij de kosten kunt u de lasten van de lopende hypotheek terugvinden.

Marktwaarde

Ook de termen ’totale financiering’ en ’de gehele financiering’ voor de bij deze aanbieder aangevraagde financiering zetten potentiële investeerders mijns inziens op het verkeerde been. Daarnaast kan ik niet vaststellen of er niet meer dan 80% van de marktwaarde in verhuurde staat wordt verstrekt, zoals de aanbieder belooft. Bovendien, met een derde of vierde hypotheek heeft u niet als eerste recht op teruggave bij financiële onzekerheid zoals is aangegeven. In een ander project wordt ondanks deze toezegging bijna 90% van de marktwaarde in onverhuurde staat verstrekt.

Zolang de leners aan hun verplichtingen blijven voldoen, zal er geen haan of investeerder naar kraaien. Maar zodra één van de leners niet meer aan de verplichtingen kan voldoen, verandert dit. Het idee is leuk en interessant, maar kan qua uitvoering voor investeerders aanzienlijk verbeterd worden voordat zij met een echt gerust hart in vastgoed kunnen investeren.

Herman Bouter is financieel planner bij een onafhankelijk adviesbureau zonder financiële banden met aanbieders van producten.

Reactie vanuit SamenInGeld

Fijn dat wij ook landelijk in het nieuws zijn!

Wat wij missen is de keuze van de schijven en de reden waarom er eventueel meer dan 80% gefinancierd mag worden. Alleen bij voldoende zekerheden in een andere vorm, zoals eigen middelen of overwaarde privéwoning, is dit mogelijk.

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld