fbpx Skip to main content
Nieuws

Crowdfunding voor vastgoed en hypotheken

By 28 februari 2017augustus 2nd, 2020No Comments

Nu echt van start

In 2016 is in Nederland 170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw een flinke groei van het fenomeen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de teller nog bleef steken op 128 miljoen euro. Crowdfunding maakte dit jaar de realisatie van meer dan 4.800 projecten en ondernemingsplannen mogelijk. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van crowdfunding bureau Douw&Koren.

2016 is ook het jaar waarin crowdfunding voor de financiering van vastgoed en hypotheken echt van start ging. De afgelopen jaren werden de kansen van crowdfunding voor vastgoed en hypotheken al vaak voorspeld en hier en daar werden al eerste projecten gefinancierd. Voor de afbouw, verbouw, renovatie en inrichting wordt crowdfunding al veelvuldig door ondernemers ingezet, maar nu dus ook steeds vaker voor de financiering van vastgoed en hypotheken.

Crowdfunding voor vastgoed en hypotheken

In 2015 werd in Nederland 11,7 miljoen euro opgehaald voor de financiering van 10 vastgoed projecten en hypotheken (inclusief de opvallende uitschieter van 10,6 miljoen euro voor het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Zeeland). In 2016 werd 10,7 miljoen euro gefinancierd voor 36 projecten. Gespecialiseerde crowdfunding platforms voor vastgoed en hypotheken spelen een belangrijke rol in de groei van het aantal financieringen. Bekende platforms zijn Bouwaandeel, Crowdestate en SamenInGeld. Het gemiddeld voor vastgoed en hypotheken gefinancierde bedrag is met 297.0000 euro voor crowdfunding begrippen relatief hoog. Het is bijvoorbeeld veel meer dan het bedrag dat ondernemers in 2016 gemiddeld ophaalden (80.500 euro).

Het begint klein

crowdfundingvastgoedVergeleken met de totale financieringsmarkt voor vastgoed en hypotheken stelt crowdfunding nog steeds weinig voor. Maar vergis je niet. De opkomst van crowdfunding in andere sectoren laat zien dat het snel kan gaan. En wereldwijd worden inmiddels vele miljarden via crowdfunding gefinancierd. Om te groeien zal crowdfunding in het algemeen, maar ook voor de financiering van vastgoed en hypotheken, nog verschillende uitdagingen moeten overwinnen. De belangrijkste uitdaging is wellicht meer bekendheid bij en vertrouwen van initiatiefnemers en investeerders.

Als initiatiefnemer kan je kiezen uit tientallen crowdfunding platforms. Niet elk platform is even geschikt voor elke financieringsvraag. Welk platform presteert goed en welk platform biedt voorwaarden die goed bij jouw situatie passen? Veel initiatiefnemers zien door de bomen het bos niet meer en kiezen dan liever voor de oude vertrouwde weg. En dat is zonde, want crowdfunding biedt juist interessante mogelijkheden, onder andere dankzij snelheid en flexibele voorwaarden.

Ben je benieuwd naar de prestaties en eigenschappen van de verschillende platforms? Vergelijk de platforms zelf via Fundipal.

Meer dan financiering

Zie jij kansen om in 2017 crowdfunding in te zetten voor (een deel van) de financiering van een vastgoed project of hypotheek? Sta dan ook stil bij de vraag of je crowdfunding puur in wil zetten als bron van financiering, of dat je het ook interessant vindt om jouw project bij een grote groep mensen zichtbaar te maken. Crowdfunding biedt namelijk kansen voor meer dan financiering alleen! Kijk eens hoe andere projecten dat gedaan hebben of schakel een adviseur in. Veel succes!

Gijsbert Koren

[ Bronvermelding: dit blog is geplaatst op 2 februari 2017 via BouwKennisBlog ]

Over de auteur: Gijsbert Koren is mede-oprichter van Douw&Koren. Douw&Koren begeleidt organisaties bij het succesvol inzetten van crowdfunding. Klanten van Douw&Koren zijn onder andere lokale overheden en innovatieve organisaties die in hun branche voorloper (willen) zijn op het vlak van participatie van en interactie met hun klanten, of simpelweg een financieringsvraag hebben.

 

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld