fbpx Skip to main content
Nieuws

In gesprek met Pieter Oorlog (hypotheekadviseur)

By 28 juli 2015juli 28th, 2020No Comments

SamenInGeld werkt samen met erkend hypotheekadviseurs in het hele land. Zij kunnen het crowdfundingplatform van SamenInGeld voor hun klanten inzetten, met mooie panden om in te investeren. SamenInGeld streeft naar het bieden van zekerheid, kwaliteit en betrouwbaarheid en wil graag samenwerken met professionals uit de branche die alles weten van hypotheken, vastgoed, sparen, beleggen en investeren. Alle erkend hypotheekadviseurs hebben een AFM-vergunning, voldoen aan hoge opleidingseisen en hebben ruime praktijkervaring. Eén van hypotheekadviseurs is Pieter Oorlog, financieel planner bij Foreburgh Financiële Planning.

Hypotheekadviseur aan het woord
Portret_PieterOorlogPieter Oorlog is ruim 20 jaar werkzaam in de branche. Studeerde bedrijfseconomie en was eerder o.a. werkzaam bij de Rabobank als accountmanager voor het Midden- en Kleinbedrijf en als adviseur particuliere verzekeringen bij Aegon. In 2001 startte hij als franchisenemer een kantoor in Voorburg om 10 jaar later het bedrijf Foreburgh op te richten met een breed pakket aan diensten, waaronder: hypotheken, vermogensbeheer, pensioenen, kredieten, uitvaart en schadeverzekeringen. Zoals hij zelf zegt, voelt hij zich steeds meer financieel huisarts; “het is zaak om naar elke klant individueel te luisteren, samen om de te tafel zitten. Wat is de huidige situatie, wat zijn de toekomstwensen, wat wil iemand écht en wat kan ik daarin betekenen. Het vak is meer inhoudelijk geworden, dat vergt veel meer tijd van mijn kant. Maar juist die diepgang en persoonlijke begeleiding van klanten maakt het voor mij alleen maar interessanter”, aldus Pieter.

Kunt u een korte omschrijving van de huidige huizenmarkt geven?
PO: “Dit jaar zien we een duidelijke stabilisatie van de markt; vanaf 2015 voorzie ik weer een stijgende lijn. Geen extreme stijging maar de werkelijke vraag naar woningen neemt toe”.

Waarom heeft u interesse in crowdfunding ?
PO: “Het is een nieuwe manier van financieren waar we steeds meer rekening mee zullen moeten houden. Mijn klanten stel ik graag op de hoogte van nieuwe manieren om hun wensen te realiseren, zoals het beste rendement behalen op hun spaargeld of de mogelijkheid om een pand te kunnen financieren. Zeker nu banken steeds minder willen en kunnen betekenen”.

Wat is volgens u het vooroordeel of misverstand omtrent crowdfunding?
PO: “Zoals het altijd gaat met nieuwe dingen; mensen moeten wennen en vertrouwen krijgen. Dus de onbekendheid is nu nog een nadeel. Daar ligt natuurlijk een rol voor de overheid maar ook voor crowdfunding platformen: duidelijke communicatie, heldere uitleg en zorgen dat het vertrouwen in deze financieringsvorm toeneemt. Want laten we wel zijn: crowdfunding is de nieuwe manier om te investeren in ondernemers en dus in de economie. Ik heb daar wel een goed gevoel over”.

Vertelt u eens over uw interesse in SamenInGeld in het bijzonder?
PO: “SamenInGeld is een mooi en welkom initiatief. Zoals gezegd laten banken het steeds meer liggen; ze zijn niet creatief meer en willen geen enkel risico meer nemen. Kredietaanvragen worden afgewezen en dat aantal afwijzingen zal alleen maar toenemen. Met SamenInGeld zijn er weer mogelijkheden. Crowdfunding voor vastgoed is een nieuwe vorm van investeren. Als investeerder leen je geld uit aan een particulier voor de aankoop, herfinanciering of renovatie van een pand. Leners kunnen de financiering van een pand rondkrijgen en investeerders krijgen meer rente op hun spaargeld.

De zekerheden voor investeerders zijn bij SamenInGeld erg groot (bij een 55% verstrekking van de waarde in verhuurde staat). Zij lopen weinig risico door de zekerheid van het hypotheekrecht en omdat de lener zelf ook een groot deel eigen deel eigen geld dient in te brengen. Sparen is 0% risico, maar het rendement is nu vaak maximaal 1,75%. Terwijl de inflatie van geld ruim 1% en de rendementsheffing 1,2% per jaar bedraagt; dat betekent simpelweg dat je geld minder waard wordt. Investeren bij SamenInGeld ligt heel dicht tegen het risico van een spaarrekening aan en het rendement is minimaal 4,25%. Dat voordeel is heel gemakkelijk uitgelegd aan mijn klanten”.

Wat is volgens u het voordeel van SamenInGeld?
PO: “Vanuit zakelijk oogpunt zeg ik: ‘geld maakt geld’. Het kopen van onroerend goed is op de lange termijn altijd goed. We zien het steeds meer als spaarvorm; je bouwt hiermee vermogen op. Bij SamenInGeld koop je het pand voor de particuliere of zakelijke verhuur. Dus afgezien van de waardestijging van het pand wordt de aflossing betaald uit de huurinkomsten. En aan de spaarkant is er zoals gezegd het voordeel van een goed rendement bij een laag risico (55% verstrekking van de waarde in verhuurde staat).

Ziet u ook een nadeel?
PO: “Zoals gezegd: ‘onbekend maakt onbemind’. SamenInGeld is een nieuw initiatief, een –nu nog- onbekende naam in de markt. Dat is dan ook een nadeel. Vertrouwen winnen heeft tijd nodig maar ook de afstemming met de Autoriteit Financiele Markten [AFM] en De Nederlandsche Bank is hierin heel wezenlijk. Het gaat om geld beleggen, mensen willen een bepaalde mate van zekerheid en dat biedt SamenInGeld. Dat is mooi!”

Hoe ziet u de toekomst van SamenInGeld?
PO: “Ik heb vertrouwen in het slagen van crowdfunding als zodanig en zeker ook in de toekomst van SamenInGeld. Hypotheekadviseurs zullen wel bereid moeten zijn hier tijd in te investeren; iets nieuws brengt een investering van tijd met zich mee. Maar die bereidheid is naar mijn mening absoluut de moeite waard. Beleggen in vastgoed op de nieuwe manier met SamenInGeld is een echte win/win situatie.“

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld