fbpx Skip to main content
Nieuws

Je eerste crowdfunding-campagne: waar moet je aan denken?

Crowdfunding is al zo oud als de weg naar Rome, maar wordt steeds populairder om op korte termijn financiering te krijgen voor ondernemende mensen. Vier mensen die zelf ervaring hebben opgedaan met crowdfundingcampagnes en er hun vak van hebben gemaakt, delen hun ervaringen in het  vorig jaar verschenen boek Crowdfunding de hype voorbij. Ook wij schreven (namens SamenInGeld) hier al eerder er een boekenreview over… Maar hier het verhaal van Lydia van den Brink via Frankwatching.

Definitie crowdfunding

Martijn Arets, Ronald Kleverlaan, Marije Lutgendorff en Koen van Vliet zijn ervaringsdeskundige, onderzoeker en/of werken als adviseurs op het gebied van crowdfunding. Zij sloegen de handen ineen om dit boek te realiseren.

Wat is crowdfunding nu eigenlijk? In het boek wordt deze definitie gebruikt: ‘Crowdfunding is een manier van individuen en groepen om hun activiteiten – of droom, ambitie, of groei – door middel van een open oproep te financieren door te putten uit relatief kleine bijdragen van een relatief groot aantal mensen, in ruil voor immateriële dan wel materiële beloning.’ Daarbij gaat het volgens de auteurs bovendien om de financiering van een specifiek omschreven doel, waarbij het noodzakelijk is dat het volledige streefbedrag wordt opgehaald om het doel (project of product) te kunnen realiseren. De bereidheid bij het algemene publiek neemt toe om risicodragend te investeren in ondernemingen met een hoge gunfactor. In de volksmond heet deze betrekkelijk nieuwe manier van ophalen van kapitaal inmiddels ‘crowdfunding’. Als je het goed bekijkt, doen goede doelen al jaren aan deze vorm van fundraising, door geld in te zamelen van particulieren. Zelfs de VOC werd destijds opgericht door crowdfunding.

Overweging voor crowdfunding

Terug naar 2015 en het boek. De ondertitel van het boek is ‘Haal maximale waarde uit jouw crowdfundingcampagne’. Dit omschrijft meteen het doel: het boek is een praktische gids voor mensen die een crowdfundingcampagne overwegen of aan het opzetten zijn. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Welke manieren van financiering (dus vormen van crowdfunding) zijn er? Hoe selecteer ik een crowdfundingplatform? Aan welke (financiële) regelgeving moet ik voldoen? Hoe kan ik mensen overhalen mijn crowdfundinginitiatief te steunen? Welke tegenprestaties kan ik geven voor steun aan mijn campagne, en wat zijn de valkuilen en leerpunten van andere campagnes?’

Meer lezen? Lees het artikel via Frankwatching!

 

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld