Skip to main content
Nieuws

Lancering SamenInGeld op HypoVak

Op 27 mei 2014 vond de 10e editie van de HypoVak plaats. De vakbeurs voor adviseurs en ondernemers in de hypotheekbranche. Onder de titel ‘Bouwen aan jezelf’ stond de hypotheekadviseur centraal in ‘t Spant in Bussum. Want, zo werd gesteld, ‘meer dan ooit is het bieden van een toegevoegde waarde belangrijk’. HypoVak zou de adviseur dit jaar de bouwstenen bieden om van zichzelf een merk te maken. Boeiende gastsprekers werden in het programma afgewisseld met leerzame masterclasses. SamenInGeld was er ook aanwezig; zowel met een stand op de beursvloer als in een masterclass. Best spannend; de eerste echte ontmoeting binnen de branche.

Hoe de dag was? De HypoVak werd geopend door dagvoorzitter Roelof Hemmen. U weet wel, de anchorman van RTL Nieuws. Hemmen voorzag de zaal onder meer van wat cijfers: in 2008 deed de branche nog 126 miljard euro, in 2013 was dat 32 miljard euro. De sector had duidelijk een hele zware klap te verduren gehad. Maar, zei Roelof, mensen hebben nog steeds een huis nodig. ‘En hoe ga je dat doen’, vroeg hij de zaal.

Geluksprofessor
Vervolgens kwam geluksprofessor Patrick van Hees op het toneel. Positieve inspiratie van deze schrijver en adviseur over het onderwerp ‘geluk’ om de dag goed te beginnen. Hij benoemde de bouwstenen voor een gelukkig leven. Woorden als dankbaarheid, vergeving, anderen blij maken en vriendelijk zijn wisselden af met de tip voor de adviseur-van-de-toekomst: Make a MESSH: Make Eye Contact, Smile, Say Hello. En voor de zaal het wist stond iedereen mee te zingen met het lied ‘daar in dat kleine café aan de haven’, de tekst door van Hees op projectiescherm getoond. De opzet van zijn ontregelend optreden was geslaagd.

Masterclass SamenInGeld
Toen was de eerste ronde masterclasses in de verschillende zalen van ’t Spant. De beurt aan Luuck Kalverda en Gijs van der Woude van SamenInGeld. De zaal was volledig gevuld met mensen uit de hypotheekbranche, het verzekerings- en bankwezen. Kalverda en Van der Woude deden naar aanleiding van heldere sheets de uiteenzetting van het concept SamenInGeld.

Kritische vragen uit de zaal volgden, zoals: ‘Hoe zit het met het herfinancieringsrisico? Waar zit het verdienmodel voor SamenInGeld? Hoe lang duurt een aanvraag? En wat zijn de kosten voor een projectaanvrager? Allemaal goede, relevante vragen die horen bij een introductie van iets nieuws. Begrijpelijk maar spijtig genoeg kan zo’n masterclass maar 45 minuten duren; altijd te kort om alle ins en outs van een nieuw concept volledig te introduceren. Hoe dan ook; de gestelde vragen tijdens de masterclass plus de antwoorden daarop leest u in de volgende nieuwsbrief van SamenInGeld.

Minister Stef Blok over de hypotheekmarkt
Na de masterclasses nam het publiek weer plaats in de grote zaal, waar minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst zijn opwachting maakte. Ondervraagd door dagvoorzitter Roelof Hemmen was de minister positief gestemd. De hervormingen op de hypotheekmarkt waren volgens hem afgerond en hebben voor duidelijkheid gezorgd. Hij stelde dat de huisverkopen sinds de zomer maand op maand toenemen en hij ziet dat het vertrouwen van buitenlandse investeerders weer terug komt. De zaal kon het positieve gevoel van de minister niet helemaal delen. Kritische opmerkingen, stevige vragen, gemor en honend gelach waren het gevolg. Hoezo moet er volledig worden afgelost en hoezo heeft beperkte renteaftrek tot verbetering in de markt geleid?! Minister Bos bleef vasthouden aan het feit dat Nederland daarin echt de uitzondering is geweest binnen Europa en dat de huidige situatie -zonder tophypotheken- financieel gezonder en meer wenselijk is.

De stand van SamenInGeld
In de stand van SamenInGeld vonden vooral veel positieve gesprekken plaats met hypotheekadviseurs, maar ook met de pers. Het vernieuwde concept van SamenInGeld, Crowdfunding 2.0 met hypothecaire zekerheid is enorm goed ontvangen. Natuurlijk moet SamenInGeld zich nog bewijzen en moet het concept nog landen. Wordt er nog steeds gewacht op de goedkeuring van de AFM en is elk begin spannend. Maar eerlijk is eerlijk: na deze dag is het team van SamenInGeld ontzettend tevreden. Om in de woorden van geluksprofessor Patrick van Hees te spreken: we zijn oprecht blij en dankbaar met de overweldigende reacties die SamenInGeld heeft mogen ontvangen tijdens de HypoVak 2014.

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld