fbpx Skip to main content

Onlangs heeft de AFM een investeerderstoets voor crowdfunding geïntroduceerd. Ook SamenInGeld is gestart met het afnemen van deze toets. Deze toets moet investeerders bewust(er) maken van de risico’s die het investeren via crowdfunding met zich meebrengt. Laat u het weten als u vragen hierover heeft? Wij zijn u graag van dienst.

Investeerderstoets SamenInGeld

[ bron AFM ]

Randvoorwaarden investeerderstoets

De crowdfunding investeerderstoets mag door de crowdfundingplatformen zelf ontwikkeld worden en is vormvrij. De toets moet in ieder geval voldoen aan de onderstaande randvoorwaarden.

Vorm

De tekst van de toets moet in correcte, duidelijke en niet-misleidende bewoordingen zijn opgesteld. De gemiddelde consument moet deze kunnen begrijpen. Daarnaast mag de tekst projecten niet aanprijzen of anderszins de suggestie wekken dat een bepaald project wordt aanbevolen.

Inhoud

De toets dient te inventariseren of de consument over de nodige kennis en ervaring beschikt om te begrijpen welke risico’s er verbonden zijn aan het project, crowdfunding in algemene zin en het specifieke platform. Uit de toets moet ook blijken of de consument een verantwoord deel van zijn of haar vrij belegbaar vermogen in crowdfunding investeert. Er moet dus een inventarisatie plaatsvinden van het vrij belegbaar vermogen. De AFM acht dat een verantwoord deel in ieder geval maximaal 10% van het vrij belegbaar vermogen is.

Toelichting uitslag toets

Het is de verantwoordelijkheid van het platform, op basis van de antwoorden van de consument, te bepalen wat de uitslag van de test is en of het verantwoord is voor de consument te investeren (gezien zijn of haar kennis, ervaring en vrij belegbaar vermogen). De uitslag van de investeerderstoets is niet bindend.

Positieve uitslag

Als het platform van mening is dat de investering kan plaatsvinden, dan moet de uitslag objectief (niet als aanbeveling) worden meegedeeld aan de consument.

Negatieve uitslag

Als het platform van mening is dat de investering niet moet plaatsvinden, dan moet de consument nadrukkelijk worden gewezen op de risico’s door middel van een duidelijke waarschuwing. De AFM verwacht dat platforms zorgvuldig te werk te gaan bij het weergeven van risico’s bij deze negatieve uitslag.

Author SamenInGeld

More posts by SamenInGeld